Kao mali slažemo slagalice; kao ljudska bića živimo u slagalici. Kako se njeni dijelovi uklapaju? Posrijedi je slagalica ne za jedinke nego za organizam koji se naziva čovječanstvo. Da li stvarno postoje zakoni prirode? Kako ih spoznajemo? Da li zakon prirode važi samo na lokalnom nivou ili u cijelom kosmosu? Za ljudski mozak, tu ubogu, sivu grudvu koja se prečesto spotiče o tako “jednostavne” stvari kao što su ljubav i mir, ogromnost i složenost kosmosa trebalo bi da su nedokučivi i nepojamni. No već preko sto pokoljenja mi sastavljamo slgalicu.

U prirodi je ljudskih bića da tragaju za redom i razumom u dejstvovanju svijeta koji nas okružuje. Alatke za to naslijedeli smo od grčkih geometara koji ne samo da su nas uputili u ispravna matematička razmišljanja nego su nas i naučili da tragamo za estetskom stranom prirode. Našli su zadovoljstvo u okruglom obliku Sunca i Zemlje i u orbitama planeta, jer su za njih krug i lopta bile najsavršenije forme. Poslije mračnog doba, s oživljavanjem Euklidovih  Elemenata i rođenjem eksperimentalnog metoda, ustanovili smo da se red širi izvan “šta” prirode na “zašto” prirodnih zakona. Ti zakoni kao da se nisu mijenjali od pamtivjeka. Kakva to sila nagoni kosmos da se sve u njemu pokorava istim pravilima? I zašto se zakoni ne mijenjaju s vremenom ili promijenom mjesta, već su isti milijardama godina i na prostoru od mnogo biliona kilometara? Nije teško razumjeti zašto su neki ljudi odgovor na ova pitanja uvijek nalazili u Bogu. Ali tok nauke odredili su grčki geometri, a njihov alat bila je matematika. Još od Grka matematika se nalazila u scu nauke, a geometrija u srcu matematike.

Naše traganje za dubljim istinama traje i dalje. Euklidu, kao i genijima koji su uslijedili, Dekartu, Gausu, Ajnštajnu i -možda, vrijeme će pokazati- Vitenu, odnosno svima onima na čijim su ramenima ovi stajali, dugujemo zahvalnost. Oni su iskusili radost otkrivanja. Nama ostalima omogućili su podjednaku radost- radost razumijevanja.

Preuzeto iz knjige “Euklidov prozor”  Leonarda Mlodinova (koju svakako preporučujem da pročitate)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.